Paź 03 2019

3 października 2019 roku

O rety kotlety!!!

Uczniowie p. Honoraty Mikołajczyk postanowili przygotować kotlety z mięsa kurczaka w dwóch wersjach: tradycyjnej i bezglutenowej. Sposobów na przygotowanie pysznego kotleta jest naprawdę wiele. Przyrządzanie kotletów należy zacząć od przygotowania mięsa, poprzez dobór panierki, a na różnorodnych dodatkach kończąc. Przed smażeniem warto kurczaka umyć i pokroić na cienkie kawałki. Po delikatnym rozbiciu można przyprawić dowolnymi ziołami. Ważna jest kolejność czynności podczas panierowania mięsa. Smażymy na oleju roślinnym. Kotlety rozpływają się w ustach. Mniam. Pycha.

Nasze zajęcia kulinarne to wspólne gotowanie, wykorzystanie sprzętów kuchennych, opracowanie przepisu kulinarnego w sposób zrozumiały, pokazywanie a nie wyręczanie. To przede wszystkim trenowanie samoobsługi, pozostawienie odpowiedzialności za wykonanie dania po stronie uczniów. Budujemy świadomość i propagujemy zdrowy styl życia w szkole jako profilaktyka chorób alergicznych i nietolerancji pokarmowych.

Do dzieła!!! Jesteśmy gotowi!!!

Permalink do tego artykułu: http://konarzew.edu.o12.pl/27016-2/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.